Jaarlijks organiseren de Broeders van Sint Jan het Ardennenkamp voor kinderen in de leeftijd 9 – 12 jaar. Het eerstvolgende Ardennenkamp zal zijn van 29 april t/m tot 4 mei 2024. Met een touringcar zullen we met de hele groep wederom naar Clervaux in het noorden van Luxemburg reizen. Het gaat een feestelijke week worden rond het thema “Paulus”. Hieronder volgt meer informatie over het kamp en verhalen van deelnemers en leiding die al eens meegingen.
Thema Paulus Er wordt gewerkt aan een vierjaarlijkse catechese cyclus voor het Ardennenkamp zoals we dat ook bij het Duinenkamp vormgeven. Er is gekozen voor vier overkoepelende thema’s, namelijk MOZES, PETRUS, DAVID en PAULUS die elkaar afwisselen. Een kind kan maximaal vier jaar mee op Ardennenkamp en zal dan alle vier de thema’s meemaken. Het zijn “grote” thema’s waarbinnen kleine onderwerpen aan de orde kunnen komen. Het thema wordt uitgewerkt in dagelijkse catechesemomenten met Bijbelverhalen, toneelstukjes en uitleg door de Broeders. De thema's Mozes, Petrus en David zijn geweest en komend jaar zal het dus Paulus zijn.
Goed om te benadrukken dat het kamp open staat voor alle kinderen, dus ook voor kinderen die niet katholiek of kerkelijk zijn. Er zijn vaker kinderen mee geweest waarvoor het katholieke geloof onbekend was en dat is prima verlopen. We nemen ze bij de hand en ze wandelen met ons.
Kampprogramma Het programma staat vol met gave spellen, kort en lang, in kleine groepjes of met de hele groep, binnen en buiten. Heb jij al zin om levend stratego en weerwolven te spelen?! Het Engelbewaarderspel spelen we doorlopend tijdens het kamp. Natuurlijk is er genoeg tijd om lekker te buiten te spelen, te knutselen, een spelletje te doen of even tot rust te komen. Tijdens het kamp maken we twee grote wandelingen in de mooie natuur rond Clervaux. Waarschijnlijk zullen we ook met de trein reizen. Het wandelen in de natuur en fysieke grenzen verleggen zijn onlosmakelijk verbonden met de kampen van de Broeders van Sint Jan. De kampen bieden een unieke fysieke én geestelijke uitdaging.
Naast sport, spel en wandelen wordt er dagelijks tijd voor God gemaakt met ochtendgebed, de H.Mis, avondgebed, catechese en samen zingen. Ook is er een avond van Barmhartigheid met processie, aanbidding en biechtgelegenheid. Gedurende het kamp maken we voldoende tijd om met elkaar te delen in kleine groepjes en kunnen kinderen al hun (geloofs)vragen stellen aan de leiding.
Leeftijdsbeleid
Negenjarigen: Als u van plan bent uw negenjarige zoon of dochter aan te melden voor het Ardennenkamp willen we u vragen goed te overwegen of uw kind sterk genoeg is om dit kamp vol te houden. Er staan twee flinke wandelingen op het programma, de kinderen liggen later in bed dan ze thuis gewend zijn, er zijn grote (avond)spellen, het kamp duurt 6 dagen etc. Daar komt bij dat het kamp dit jaar in Luxemburg is en een kind "even ophalen" als het toch niet gaat is lastig. De leiding doet er alles aan om het voor zowel de jongere als de oudere kinderen een mooi kamp te laten zijn maar het is voor leiding een hele uitdaging om kinderen "door wandelingen heen te slepen" als ze het eigenlijk niet vol houden. Dat is trouwens niet alleen voor de jongste kinderen een aandachtspunt. Ongeacht de leeftijd is het goed om te overwegen of uw kind sterk genoeg is. Bij twijfel kunt contact opnemen via lvw@stjan.org
Kinderen jonger dan 9 jaar, ook als het broertjes of zusjes van een oudere deelnemer zijn, nemen wij niet mee op kamp.
Twaalfjarigen: Al een aantal jaren is de afspraak dat wij geen twaalfjarigen mee op kamp nemen die al in de brugklas zitten. Onze ervaring is dat het verschil tussen brugklassers en de jongere kinderen te groot is. Heeft u een twaalfjarige zoon of dochter in het voortgezet onderwijs dan zijn zij van harte welkom op het survivalkamp of de meidentocht.
Leiding Er zijn uiteraard Broeders van Sint Jan aanwezig maar ook religieuze zusters en een kampgezin. Het kamp wordt verder begeleid door leiding die zelf kinderen heeft, jongvolwassenen en juniorleiding. Leiding is praktiserend katholiek en ze hebben ervaring met kampen. De leiding ondertekent de gedragscode van Sint Jan LVW en er wordt voor iedere leiding een VOG aangevraagd. Aanspreekpunt voorafgaand aan het kamp is de coördinator van Sint Jan LVW. U kunt haar bereiken via lvw@stjan.org
Praktische informatie Data: 29 april - 4 mei 2024 (in de week van de meivakantie dat alle scholen vrij geven)
Voor kinderen 9 - 12 jaar
Locatie: Gîte d'étape - Chalet scout
Abbaye Saint-Maurice
1, Place de l’Abbaye
L-9737 Clervaux (Luxemburg) Kosten: 120,- Kosten mogen nooit een belemmering zijn om deel te nemen. Er hoeft nog niet betaald te worden. Wanneer we zekerheid hebben dat het kamp kan doorgaan ontvangt u een betaalverzoek.
Ervaringen Verhalen van kinderen die hebben deelgenomen:
“In de ochtend was er ochtendgymnastiek en dit vonden we ontzettend leuk. In de middag hebben wij een lange wandeling gemaakt langs het water. Om het water over te steken moesten wij een dam van stenen bouwen om droog aan de overkant te komen. Ook werden er tijdens de wandeling veel bloemen geplukt door de engelbewaarders die ze dan aan hun beschermeling gaven (het engelbewaarderspel). ‘s Avonds werd de avond van barmhartigheid gevierd en hielden we een processie. Daarna kregen we bij het kampvuur marshmallows en warme chocomel.”
“Tijdens de catechese hebben we geleerd dat Jezus “kapot”-goed is. Daarna maakten we een schilderij van de thema’s van alle catechese momenten. Ze zijn prachtig. (Het is wel een beetje moderne kunst).”
“Om 7 uur werden we met de trompet gewekt voor de ochtendgymnastiek. Daarna was het ochtendgebed en ontbijt. We hebben de mis gevierd en geknutseld voor onze engelbewaarder. ’s Middags was er een zeskamp met touwtrekken, parcours lopen met een ei, estafette met sponzen en vliegend tapijt. Toen werden we door de leiding bekogeld met waterballonnen. Wij ervaarden het als de derde wereld oorlog;) Bij de catechese werd het verhaal van Mozes uitgebeeld. Broeder Johannes Pio had hele mooie en interessante verhalen te vertellen. De BBQ in de avond was heel lekker!”
“Ik vond de vriendelijke sfeer heel fijn. Het eten was heerlijk! Het spel Weerwolven bij klaterende beekjes was erg leuk en er was het engelbewaarderspel tijdens de hele week waarbij je iemand extra aandacht gaf en briefjes kon sturen. Ik heb veel geleerd over koning David door de toneelstukjes en catechese.”
Verhalen van leiding:
“Wat mij het meest is bijgebleven: De H.Mis vieren in de buitenlucht tijdens wandelingen. Met 32 kinderen spellen doen zoals Levend Stratego en Levend Memory. Lachen bij de Bonte Avond en marshmallows roosteren boven het kampvuur. De moeilijkste vragen verzinnen tijdens het filosoferen met de Broeders. Samen bidden tijdens de avond van Barmhartigheid. Kortom: vriendschappen sluiten en verdiepen in geloof.”
“Het was voor mij de tweede keer dat ik met de Broeders van Sint Jan op kamp ging. Nadat we aangekomen waren mochten de kinderen uitzoeken bij wie ze gingen slapen en kon het feest beginnen. Ik heb ervan genoten om te zien hoe ze met elkaar omgingen tijdens de gezamenlijke spellen en het spelen onderling. Ieder kind kon zichzelf zijn. Het was een prachtige locatie met veel bos waar ze mooie wandelingen hebben gemaakt. Daar hebben ze allemaal erg van genoten. Ik was mee voor het verzorgen van het eten. Je hebt geen idee hoe het is om op 4 kookplaten te moeten koken voor 56 personen. En dat het om 17:30uur klaar moet zijn en ook nog heet! Als het kan ga ik volgend jaar weer mee!”
Comments